Journalistieke verantwoording

Weekmail is een nieuwsbrief die wekelijks een verzameling van belangrijke nieuwsberichten presenteert, afkomstig van diverse bronnen, waaronder nieuwswebsites, gemeenten, bedrijven, politieke partijen en verenigingen. Het doel is om lezers op de hoogte te houden van de meest relevante gebeurtenissen en ontwikkelingen uit hun gemeente.

Richtlijnen

Objectieve berichtgeving staat hoog in het vaandel bij Weekmail. De nieuwsbrieven worden grotendeels automatisch samengesteld; de redactie maakt in beginsel geen journalistieke keuzes bij de initiële selectie van onderwerpen. Er kan wel een handmatige nabewerking plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat het nieuws zo objectief mogelijk wordt gebracht, worden de volgende richtlijnen gehanteerd:

  1. Verwijzing naar oorspronkelijke bronnen: Elk nieuwsbericht dat in de Weekmail wordt opgenomen, bevat een duidelijke verwijzing naar de oorspronkelijke website waar het is gevonden. Op die manier kan je altijd het volledige artikel en eventuele aanvullende informatie raadplegen.
  2. Belanghebbenden benoemen: Het streven is om alle belanghebbenden bij een nieuwsbericht te noemen. Als er verschillende bronnen zijn die betrokken zijn bij een verhaal, wordt geprobeerd deze informatie zo volledig mogelijk te presenteren.
  3. Voorkeur voor het meest relevante artikel: Als er meerdere nieuwsberichten zijn over hetzelfde onderwerp, wordt geprobeerd het meest relevante artikel op te nemen in de nieuwsbrief. Dit kan bijvoorbeeld het artikel zijn dat als eerste over het onderwerp heeft geschreven of het artikel dat de meeste gedetailleerde informatie bevat.
  4. Objectiviteit bij bronselectie: Weekmail doet haar best om evenwicht te behouden bij het selecteren van nieuwsberichten. Als meerdere media over een bepaald onderwerp berichten, wordt de voorkeur gegeven aan de bron die het nieuws het eerst of meest uitgebreid heeft gebracht, ongeacht hun politieke of ideologische achtergrond.
  5. Voorkeur voor officiële bronnen: Als een nieuwsfeit duidelijk afkomstig lijkt van een persbericht of post op social media, die op zichzelf de juiste boodschap overbrengt, is de voorkeur om te verwijzen naar deze primaire bron.

Weekmail begrijpt het belang van kwaliteitsnieuws en willen de lezer voorzien van nauwkeurige en relevante informatie. Ons team is toegewijd aan het continu verbeteren van ons algoritme om ervoor te zorgen jou de meest objectieve en informatieve nieuwsbrief kan worden geboden.

Wederhoor

Het is niet mogelijk om bij alle berichtgeving die in de Weekmail te vinden is, na te gaan of de code voor de journalistiek (waaronder wederhoor) correct is toegepast. Kijk als lezer dus altijd naar de bron van het bericht en bepaal in hoeverre je deze vertrouwt. Zo zullen berichten van bijvoorbeeld een politieke partij of een persbericht van een bedrijf vaak een eenzijdig beeld van een gebeurtenis geven en kan je overwegen die met een korreltje zout te nemen.

Bronnen

Tijdens het samenstellen van elke Weekmail worden duizenden bronnen geraadpleegd. Hieronder vallen onder andere landelijke en lokale media, gemeenten, bedrijven, verenigingen en politieke partijen. De artikelen uit deze bronnen worden hierna opgeschoond, gecategoriseerd en beoordeeld. Bij het opnemen van een verwijzing naar een bericht in de Weekmail, wordt altijd naar de gebruikte bron verwezen. Bevalt een bericht je, overweeg dan een lidmaatschap of abonnement af te sluiten bij de betreffende partij.

Weekmail brengt je al het laatste nieuws